poniedziałek, 18 listopada 2013

Dieta redukcyjna - styl życia , bądź fit !






Dieta – styl życia.

Dobrze dobrana dieta to 70% sukcesu. Pozostałą część stanowią treningi oraz odpowiednia suplementacja. Nie uzyskamy upragnionych efektów po wyczerpujących ćwiczeniach, jeśli nie dostarczymy organizmowi takich makroskładników, które są zbieżne z naszymi celami treningowymi! To właśnie dieta kieruje przemianami, które zachodzą w organizmie człowieka, warunkując takie aspekty jak: siła, masa, czy rzeźba. Oczywiście nie jest to jedyny wyznacznik. Potrzebne do tego są stałe przeciążenia mięśni wpływające na adaptację do treningu na ciężarach bliskich maksimum oraz specjalne techniki treningowe zwiększające intensywność ćwiczeń. Większość efektów w zmianie sylwetki osiągamy poprzez odpowiednie hamowanie lub rozpędzanie metabolizmu.
Aby ułożyć odpowiednio zbilansowaną dietę należy wziąć pod uwagę czynniki takie jak:
  • somatotyp
  • tyb życia (rodzaj wykonywanej pracy)
  • poziom aktywności fizycznej
  • indywidualne predyspozycje


DIETA REDUKCYJNA
Początek zmian w jadłospisie i praca nad normalizacją masy ciała opiera się na biologicznych zmianach w organizmie. Rozpoczynając urozmaiconą dietę o obniżonej kaloryczności, zmobilizujemy organizm by podzielił się z nami swoimi zapasami energii. Osiągniemy to przez spożywanie produktów w odpowiednich ilościach oraz regularne posiłki. Dzięki temu podkręcamy metabolizm i powodujemy spalanie tkanki tłuszczowej.
Nasze ciało w ponad 60% składa się z wody. Jedną z podstawowych zmian niezbędnych do poprawienia pracy organizmu jest odpowiednie nawodnienie i pokrycie bilansu wody każdego dnia. Wypicie co najmniej 3 litry wody dziennie zapewni prawidłowe pozbywanie się produktów przemiany materii oraz daje błyskawiczny efekt wyszczuplenia przez pozbycie się nadmiaru zgromadzonej wody. Prawidłowy plan żywieniowy – przez to, że zawiera produkty ze wszystkich grup spożywczych i wszystkie niezbędne nam składniki odżywcze – sprawia, że odzyskujemy witalność i wzmacniamy naszą odporność.
Wszystkie diety odchudzające mają jedną wspólną cechę. Ograniczają ilość spożywanych kalorii i najczęściej są po prostu nieskuteczne. Jedzenie powinno być przyjemnością, a nie wyrzeczeniami z wieloma zakazami czy głodowaniem.

Przyczyny nadwagi i otyłości:
  • spożywanie zbyt małej ilości posiłków (powinno się spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia)
  • spożywanie zbyt obfitych posiłków
  • spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów
  • spożywanie produktów naszpikowanych chemią, konserwantami, sztucznymi barwnikami
  • nieregularne posiłki
  • brak ruchu, aktywności fizycznej
  • siedzący tryb życia
  • brak snu, problemy z zasypianiem
  • spowolniony metabolizm

Dlatego zaleca się:
  • spożywanie 5-6 „mniejszych” i regularnych posiłków dziennie
  • dodawanie warzyw do kanapek, bułek, ryżu, makaronów itp.
  • zamiana białego pieczywa, białego makaronu, ryżu na produkty razowe
  • spożywanie białka pełnowartościowego (pierś z kurczaka, ryby, owoce morza, jaja, chuda wołowina)
  • spożywanie tłuszczy pochodzenia roślinnego oraz rybnego (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuste ryby – łosoś, halibut, makrela)
  • unikanie produktów wysoko przetworzonych
  • unikanie słodkich napojów gazowanych

Autor : Dame Shila










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz