Dieta – styl życia.
Dobrze
dobrana dieta to 70% sukcesu. Pozostałą część stanowią
treningi oraz odpowiednia suplementacja. Nie uzyskamy upragnionych
efektów po wyczerpujących ćwiczeniach, jeśli nie dostarczymy
organizmowi takich makroskładników, które są zbieżne z
naszymi celami treningowymi! To właśnie dieta kieruje przemianami,
które zachodzą w organizmie człowieka, warunkując takie aspekty
jak: siła, masa, czy rzeźba. Oczywiście nie jest to jedyny
wyznacznik. Potrzebne do tego są stałe przeciążenia mięśni
wpływające na adaptację do treningu na ciężarach bliskich
maksimum oraz specjalne techniki treningowe zwiększające intensywność ćwiczeń. Większość efektów w zmianie
sylwetki osiągamy poprzez odpowiednie hamowanie lub rozpędzanie
metabolizmu.
Aby
ułożyć odpowiednio zbilansowaną dietę należy wziąć pod uwagę
czynniki takie jak:- somatotyp
- tyb
życia (rodzaj wykonywanej pracy)
- poziom
aktywności fizycznej
- indywidualne
predyspozycje
DIETA REDUKCYJNA
Początek
zmian w jadłospisie i praca nad normalizacją masy ciała opiera się
na biologicznych zmianach w organizmie. Rozpoczynając
urozmaiconą dietę o obniżonej kaloryczności, zmobilizujemy
organizm by podzielił się z nami swoimi zapasami energii.
Osiągniemy to przez spożywanie produktów w odpowiednich ilościach
oraz regularne posiłki. Dzięki temu podkręcamy metabolizm i
powodujemy spalanie tkanki tłuszczowej.
Nasze
ciało w ponad 60% składa się z wody. Jedną z podstawowych zmian
niezbędnych do poprawienia pracy organizmu jest odpowiednie
nawodnienie i pokrycie bilansu wody każdego dnia. Wypicie co
najmniej 3 litry wody dziennie zapewni prawidłowe pozbywanie się
produktów przemiany materii oraz daje błyskawiczny efekt
wyszczuplenia przez pozbycie się nadmiaru zgromadzonej wody.
Prawidłowy plan żywieniowy – przez to, że zawiera produkty ze
wszystkich grup spożywczych i wszystkie niezbędne nam składniki
odżywcze – sprawia, że odzyskujemy witalność i wzmacniamy naszą
odporność.
Wszystkie
diety odchudzające mają jedną wspólną cechę. Ograniczają ilość
spożywanych kalorii i najczęściej są po prostu nieskuteczne.
Jedzenie powinno być przyjemnością, a nie wyrzeczeniami z wieloma
zakazami czy głodowaniem.
Przyczyny
nadwagi i otyłości:
- spożywanie zbyt małej ilości posiłków (powinno się spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia)
- spożywanie zbyt obfitych posiłków
- spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów
- spożywanie produktów naszpikowanych chemią, konserwantami, sztucznymi barwnikami
- nieregularne posiłki
- brak ruchu, aktywności fizycznej
- siedzący tryb życia
- brak snu, problemy z zasypianiem
- spowolniony metabolizm
Dlatego
zaleca się:
- spożywanie 5-6 „mniejszych” i regularnych posiłków dziennie
- dodawanie warzyw do kanapek, bułek, ryżu, makaronów itp.
- zamiana białego pieczywa, białego makaronu, ryżu na produkty razowe
- spożywanie białka pełnowartościowego (pierś z kurczaka, ryby, owoce morza, jaja, chuda wołowina)
- spożywanie tłuszczy pochodzenia roślinnego oraz rybnego (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuste ryby – łosoś, halibut, makrela)
- unikanie produktów wysoko przetworzonych
- unikanie słodkich napojów gazowanych
Autor : Dame Shila

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz